Дајте ни крилја :: Aктивности


AHOS

Active and Healthy Olympic Seniors - Erasmus +

повеќе >

 


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


Коњот како средство за лечење

Терапевтско јавање

…Јавањето мене и мојот коњ не претвара во едно суштество ,се исполнувам со благодарност кон животот ,кон обичните нешта и чуство дека постојаните напори и трпение се некогаш ке се наградат…   

Лиз Артел


Лиз Артел 1952г. на Олимписките игри во Хелсинки освојува сребрен медал за натпревар во дисциплина дресура во јавањето.

Сребрениот медал е многу значаен кога ке  знаеме дека во тоа време немало специјални Олимписки игри ,Лиз се натпреварувала подеднакво со мажи а боледувала од полиомиелит и на својот коњ се качила од инвалидска количка.

Коњот буди  восхит ,благодарност ,пристрасност и љубов.Човек се респектира од однесувањето на коњот и го прилага во одговор својот начин на однесување.

Според древна грчка митологија и северноамерикански,индински традиции се сметало дека коњите имаат способност магично да лекуваат .Рнетите грчки војници ги качувале на коњите да јаваат за да ги повратат моралните и физички сили(Barclay H 1980г.).Во древна Грција Хипократ препорачувал јавање против бесознание ,Асцепид за лица со епилепсија и парализа, Максимилан за психопатии и тн.

Хипотерапија - доаѓа од грчкиот збор hippos  и означува терапија со коњ илиделување на неврофизиолошки принципи ,кое с еовозможува со помош на коњ.

Именно, кога коњот оди на јавачот се предаваат 90-110 тридимензионални импулси(Straub I.1995,Riede D.1986)кои имаат терапевтичен ефект врз локомоторниот апарат.

Тридимензионалните импулси значат движења кои се предизвикуваат кај јавачот на страна ,вертикално или дијагонално.Тоа се ротации во карлицата ,како и движењето нагоре-надоле,собирање и ширење на бедрата а со тоа подобрување на подвижноста на колковите ,рбетниот столб,ја засилува мускулатурата и така се корегира позата на стоење и држење на главата ,се одржува рамнотежа и координација.

Хипотерапијата е идеална  за лица чиј хендикеп оневозможува одење затоа што  при јавањето се создава целосен модел на движење кое е еднакво на одење со ослободување на нозете од товар во седечка поза.Таков начин на  дејство не може да се постигне со никакви други вежби.

Коњот со својата телесна температура која е повисока од нашата за 1-1,5 степени делува врз спастиката на мускулатурата -се намалува и се растегнуваат згрчените мускули.

Освен ползите кои јавачот ги добива од самиот коњ ,терапевтскиот ефект се зголемува со примената на најразлични везби и методи специализирани за одделните дијагнози.

Психоемоционалното дејство кој коњот го предиззвикува кај јавачот е особено важно кај лица со интелектуален хендикеп.

Радоста и позитивните емоции,стимул за социјална комуникација,мотивација наместо депресивни состојби,подобрување на интелектуалните способности се само дел од придобивките од комуникацијата со коњот.

Детска церебрална парализа ,аутизам,инсулти,Down sindrom,сколиози,кифози,мускулни дистрофии,хиперактивност,намалено внимание,емоционални растројства ,превенција на артроза,слепост, глувост и др.се дијагнози каде што континуираното прилагање хипотерапија во искуството низ годините насекаде низ светот дале значајни резултати во подобрување на квалитетот на зивотот на лицата со хендикеп.

 

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели