Дајте ни крилја :: Архива 2014


AHOS

Active and Healthy Olympic Seniors - Erasmus +

повеќе >

 


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


ВЕНЕЦИЈА ВО СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА

БАЛ ПОД МАСКИ ВО ГАЛЕРИЈА 8

13 ФЕВРУАРИ 2014 година ПОЧЕТОК 21:30 ЧАСОТ
БАЛ ПОД МАСКИ
Уште една магична вечер во Галерија 8

Здружението на ликовни уметници на Македонија ДЛУМ и Галерија 8 веќе по трет пат во чест на Венецијанскиот Карневал организираа Бал под Маски во хумани цели...ХИПОРЕХАБИЛИТАЦИЈАТА ( ТЕРАПЕВТСКОТО ЈАВАЊЕ)


ХИПОРЕХАБИЛИТАЦИЈАТА (ТЕРАПЕВТСКОТО ЈАВАЊЕ) ЗАПОЧНУВА НА ДЕН 07.04.2014 ГОДИНА СО ТРЕНЕРОТ ПО ТЕРАПЕВТСКО ЈАВАЊЕ НАТАША ГОЏИРОВА КОЈА Е ПРВ И ЕДИНСТВЕН ЛИЦЕНЦИРАН ТРЕНЕР ПО ТЕРАПЕВТСКО ЈАВАЊЕ.

 Здружението ,,ДАЈТЕ НИ КРИЛЈА,, има потреба од  ВОЛОНТЕРИ

Истите би биле вклучени и би помагале во терапиите (по терапевтско пливање и терапевтско јавање) кои се наменети за лицата со пречки во развојот,разни дисфункции и посебни потреби.

Се молат сите заинтересирани лица,кои сакаат и можат да одвојат од своето време по 2 – 4 часа неделно ,да се јават во нашето Здружение ,,Дајте ни крилја,, JАВНА БЛАГОДАРНОСТ


Несебично да дадеш значи да ја согледаш потребата, а не причината. Многу наши сограѓани не живеат достоинствен живот и што ќе ни е нам достоинството наше, доколку немо свртиме поглед пред оние кои се понесреќни од нас...Нова химна по повод Светскиот Ден на Аутизмот
 Гала концерт на млади оперски надежиОБУКА ТЕРАПЕВТСКО ПЛИВАЊЕ

 

Од 03.10-05.10.2014 година се одржа семинар обука по терапевтско пливање ( Halliwick метода)  со тренер инструктор г-ин Веселин Луковиќ од Република Србија.

На обуката земаа учество лица -(тренери по пливање ,спасувачи  на вода) како и ученици-волонтери од меѓународната гимназија НОВА.

Обуката беше организирана од страна на „Дајте ни крилја“ , СЦ „Борис Трајковски“ и НОВА international school.Започна обуката по терапеврско пливање

На 13.10 2014 година „Дајте ни крилја” ја стартуваше новата група на корисници на терапевтското пливање кое се одвива на базенот Карпош при СЦ „Борис Трајковски” во истиот термин  од 16-17 часот.

Сите заинтересирани можат да се обратат на телефонските броеви 02/2457-704   -здружение „Дајте ни крилја”  и на бр. 078-758-635  КатаринаБАЛ НА РАЗЛИЧНОСТИ 2014Hallo Awardes

Претседателот на нашето здружение Дајте ни крилја, Ребека Јанковска Ристески ја има честа да ја претставува Македонија на еден од најзначајните настани во Србија Hallo Awardes кој оваа година е со хуманитарен карактер, а на Ребека ќе и биде врачена награда за хуманост. Преносот од целиот настан ќе можете да го проследите денес на 11.12.2014 год на Пинк ТВ со почеток од 19:30.Информација до медиуми


Почитувани,


Во прилог Ви ја испраќаме следната информација,со надеж дека ја проследите во вашиот медиумски простор.
ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА  ЗДРУЖЕНИЕТО НА ГРАЃАНИ ЗА ЛИЦА СО ДИСФУНКЦИИ,ХЕНДИКЕП,РЕТКИ БОЛЕСТИ И ПОСЕБНИ ПОТРЕБИ ,, ДАЈТЕ НИ КРИЛЈА ,, -РЕБЕКА ЈАНКОВСКА-РИСТЕСКИ ЈА ИМАШЕ ТАА ЧЕСТ...


Меморандум
БАЛ НА РАЗЛИЧНОСТИ 2014

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели