Дајте ни крилја :: Архива 2012


AHOS

Active and Healthy Olympic Seniors - Erasmus +

повеќе >

 


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


АрхиваСе одржа конференцијата „Слобода во вода“

Во периодот од 17-19 октомври  во спортскиот центар „Борис Трајковски“ се одржа конференцијата Слобода во вода“. Ова беше првиот тренинг кај нас за работа во вода со лица со посебни потреби.Семинар по терапевтско пливање

На ден 2 Јуни 2012 од 10:00-15:00 часот, и на 3 Јуни 2012 од 10:00-14:00, 16:00-19:00 часот во базенот БОРИС ТРАЈКОВСКИ ќе се одржи предавање и обука на тренерите кои ќе раководат со овие групи а се дел од Пливачката школа на СЦ Борис Трајковски.Рингераја повторно даде прегратки на дар

Хуманитарната акција едноставно насловена „ Прегратка на Дар“ која е во организација на интернет медиумот Рингераја.мк и овојпат беше успешно реализирана. На 11.02 во игротеката Dreamland во Т.Ц. Соравија се одржа уште еден од многуте часови по хуманост организирани од членките на Рингераја и нивните дечиња.Безглутенска диета

Што е тоа безглутенска диета? Дознајте нешто повеќе за оваа посебна диета, на која треба да се придржуваат болните од глутенска ентеропатија (целијакија) или оние чиј организам не може да го поднесе глутенот. Ви предлагаме неколку начини со кои може да го исфрлите глутенот од секојдневната исхрана, а притоа да не почувствувате недостатој од хранливите материи. Покана за воведен семинар по терапевтско јавање

Почитувани,Ја имаме таа чест да Ве поканиме на воведниот семинар по терапевтско јавање кој ќе се одржи на 12.10.2012 и 13.10.2012 год. во конгресната сала на спортско-рекреативниот центар „Борис Трајковски“ во Скопје.Ќе се вработат дефектолози во сите училишта

Во секое редовно училиште во кое учат деца со посебни потреби ќе се вработи дефектолог, ветува министерот за образование. Коњот како средство за лечење

Терапевтско јавање

Јавањето мене и мојот коњ не претвара во едно суштество ,се исполнувам со благодарност кон животот ,кон обичните нешта и чуство дека по

стојаните напори и трпение се некогаш ке се наградат…   Скопски маратон

На 8 мај под покоровителство на Град Скопје, Мисија на Европската унија и Агенција за млади и спорт беше одржан Скопсиот маратон кој и овојпат имаше хуманитарен белег.Хидротерапија

Пливачата школа ”Наташа” и Здружението ”Дајте ни крилја” извесен период заедно работат на вклучување на терапевтското пливање во палетата на понуда на лицата со хендикеп.Ракометниот клуб „Металург“ и Bauerfeind во хуманитарна акција

Ракометниот клуб „Металург“ во соработка со еден од водечките светски производители на медицински помагала Bauerfeind реализираше една успешна хуманитарна акција.Покана за учество на форуми за вклучување на деца со нетипичен развој во општина Аеродром

Во рамките на Програмата ,,Форуми во заедницата,, во Општина Аеродром Здржениетo ,, Дајте ни крилја,,   зема активно учество со свој план проект...Моќта на музиката

„Mузиката е најуниверзлниот јазик кој го имаме. Ако му одсвирите некоја мелодија на дете во Кина и на дете во Јужна Африка , без оглед на разликите помеѓу тие две  деца, тие ќе ги извлечат истите вистини од таа мелодија“.

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели