Дајте ни крилја :: Архива 2012


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


Покана за воведен семинар по терапевтско јавање

 

Почитувани,Ја имаме таа чест да Ве поканиме на воведниот семинар по терапевтско јавање кој ќе се одржи на 12.10.2012 и 13.10.2012 год. во конгресната сала на спортско-рекреативниот центар „Борис Трајковски“ во Скопје.

Семинарот  ќе го води Наташа Гоџирова која е единствениот лиценциран  инструктор тренер по терапевтско јавање  во Република Македонија зад чија обука застана токму Здружението,,Дајте ни крилја,, и ја финансираше целата обука која се одвиваше во Република Србија. Таа своето знаење и долгогодишно искуство ќе го пренесе на присутните.

Семинарот е наменет за родителите на деца со нетипичен развој,развојни работници како дефектолози,физеотерапевти,логопеди,социолози, психолози и други заинтересирани лица кои понатаму би се вклучиле волонтерски да помогнат во целиот тој процес на терапевтско јавање. 

Термините на  семинарот ќе бидат во следните термини:12.10.2012 год.-петок со почеток од 14.00 до 17.00 часот, а 13.10.2012 год.- сабота со почеток од 09.00 до 14.00 часот ( со пауза во 12.00 часот)На семинарот  првиот ден ќе биде обезбедено пијалок,а вториот ден пијалок и ланч пакет.

Котизацијата за семинарот ќе биде 600 денари.Во прилог на агендата и организацијата на семинарот Ве молиме да ни го потврдите Вашето присуство најдоцна до 10.10.2012 год.-среда  на телефонскиот број во ,, Дајте ни крилја,,02457-704  лице за контакт Катарина 070/827-207  и на email:dajtenikrilja@yahoo.com 

Со почит Здружение ДАЈТЕ НИ КРИЛЈА

Подолу во текстот можете да се запознаете со основните податоци за терапевтското јавање и корисноста од него.

Хипотерапија - терапевтско јавање

 

Опис

Јавањето коњи како терапија е специфичен облик на третман и рехабилитација на личности со инвалидитет, која се применува во светот повеќе од 30 години. Кај нас се применува од август 2010 год. и се уште е на хуманитарна основа.

За таа намена потребни се специјално обучени грла (коњи), чија обука трае најмалку 2-3 год. Грлата специјализирани за оваа намена имаат висока цена на пазарот, која изнесува и до 2 500 - 10 0000 евра, за разлика од другите грла кои се користат за спортски намени.

Делотворноста на терапевтското јавање – хипотерапија

Со самиот престој во природа и контакт со овие животни, кои имаат благотворно и смирувачко дејство, се постигнува непречен пренос на движења на грбот на коњот до корисникот и негово прилагодување на самите движења како и пренос на телесната температура, која е многу значајна за загревање и опуштање на мускулниот тонус на корисникот. Поради тоа оваа врста на дружење е пособно погодна за деца со пречки во развојот. Стануваат трпеливи и сигурни, постигнуваат емоционална контрола и самодисциплина, им се менува однесувањето, но и нивната здравстевена состојба се подобрува. Допринесува за нормализирање на мускулниот тонус, намалени стреотипни движења, контрола на држење на телото и рамнотежа, симетрија на движења и концентрација. Едноставно влијае на општата психосомоторна состојба на детето.

Нејзина примена

Во терапијата со терапевтско јавање учествуваат корисници со широк спектар н дијагнози: телесни оштетувања, оштетувања на слух и вид, церебрална парализа, мозочен удар, даунов синдром, искривување на `рбетниот столб, мултипла склероза, стравови, трауматска повреда на мозокот, аутизам, психички развој, ментален равој, телесни потешкотии, хиперактивност, депресија итн.

Цели на терапевтското јавање

Целта на оваа терапија е да се постигне што поголема социјализација, поголема комуникација и согледување на општествените правила и норми.

Нејзина реализација

Терапевтското јавање кај нас го води терапевтскиот инструктор заедно со неколку ентузијасти кои се од голема помош и им помагаат на децата со попреченост од Скопските училишта и организации, дневни центри и поединци во дружбата со овие животни.

Терапевтскиот инструктор раоводи и организира се околу терапиите, а воедно се грижи за своите помошници и за нивната безбедност.

Принцип на работа

Директен или индиректен контакт со закажување на термин (со задолжителна препорака од доктор). Во случај на преголем број на корисници, се прави листа на чекање (зависно од моменталните услови). Корисниците не смеат да бидат помали од 3 год. и да не се потешки од 75 кг.

Терапија

Секоја терапија има посебен вид на настава, зависно од состојбата на корисникот.

*Запознавање со коњите и новно ослободување,

*Настава во штала,

*Дружење, чистење и хранење на коњите,

*Терапија со водење на коњот,

*Терапија на коњ,

*Настава на терен (за оние кои ја имаат совладано вештината на јавањето во нормален степен),

*Разновидни акции, работилници и заеднички дружења.

Прекрасно е што секојдневно расте заинтересираноста на корисници на овој вид терапија, а посебни се радуваме што нивната љубови грижа за обие племенити животни е на прво место, а со тоа ние делуваме позитивно на нивниот правилен раст и развој, заедно со нашите најверни соработници КОЊИТЕ.

                                                                                                                                                                                                                            ОД НАТАША ГОЏИРОВА

                                                                                                                                                                                                  ТРЕНЕР ЗА ДРЕСУРА И СПОРТСКО ЈАВАЊЕ

                                                                                                                                                                                                   И ИНСТРУКТОР ЗА ТЕРАПЕВТСКО ЈАВАЊЕ

 

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели