Дајте ни крилја :: Совети


AHOS

Active and Healthy Olympic Seniors - Erasmus +

повеќе >

 


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


Безглутенска диета

Што е тоа безглутенска диета? Дознајте нешто повеќе за оваа посебна диета, на која треба да се придржуваат болните од глутенска ентеропатија (целијакија) или оние чиј организам не може да го поднесе глутенот. Ви предлагаме неколку начини со кои може да го исфрлите глутенот од секојдневната исхрана, а притоа да не почувствувате недостатој од хранливите материи.

Глутенот е растителна белковина и квасна материја, која ја има во брашното од пченица, ‘рж, јачмен и од овес. Имено, глутенот ја прави онаа ровка конзистенција на тестото. Кај болните од велијакија или кај луѓето чиј организам не може да го поднесе глутенот, се појавуваат симптоми како што се дијареја, нагло намалување на тежината или задув, бидејќи тие не можат да поднесат определени зрнести антигени, како што се антигените на пченицата, јачменот и ‘ржот. Во организмот на болните од целијакија оваа храна станува токсична, што се објаснува преку имонолошки причини.

Целијакијата може да испровоцира мноштво други заболувања и растројства, а меѓудруготи и остеопороза, аденокарцином, слабокрвност, конвулзија и метеоризам. Мошне е важно навременото дијагностицирање на целијакијата во раната фаза, а исто така од голема важност и навременото започнување на лекувањето, зашто со тек на времето ова заболување може да доведе до создавање на карцином на желудникот и на цревата или на лимфоми. Безглутенската диета исто така треба да ја применуваат и болните од дерматит, зашто ова заболување е предизвикано од зголемената чувствителност на кожата, за што главен виновник е глутенот. Дури и минималните количества глутен можат да испровоцираат појава на симптоми на остеопороза, како и значително намалување на телесната тежина и анемија.

Безглутенската диета дозволува употреба на зрна од ориз, хелда и пченка, тапиока, маранта, соја и семе од квиноа. Внимателно проверувајте ги сите ароматизатори, додатоци и сирупи, со цел да се уверите дека тие не содржат производи од пченица или од јачмен. Безглутенската диета сосема го исклучува од исхраната лебот, тестенините и голем дел од полуфабрикатите. Употребата на овесните снегулки останува под знак прашалник. Маринираните производи, пијалаците од зрнести производи (како што е пивото), сладоледот во корнет, колачите, белите печива и сите останати производи од тесто треба сосема да бидат исклучени од секојдневната исхрана кај лицата кои се на безглутенска диета.

Безглутенската диета дозволува употреба на производи што се направени од пченкарно, соино, оризово или хелдино брашно. Користете снегулки од просо, ориз, активен сув квасец и млеко во прав. На пример во менито за појадок може да се вклулат јајца, месо од мисирка или оризова каша. Ви препоралуваме да користите оризово фиде и мезглутенски макарони. За ручек можете да изберете туна, пченкарен леб или говедско месо со ориз. Прекрасен десерт по ручекот би бил оризовиот пудинг или парче црна чоколада. Она што е важно да се одбележи е дека овие лица не смеат да користат лекарства кои содржат глутен, кој налјесто е застапен кај витаминските таблети. Но, од друга страна лицата што се придржуваат кон безглутенската диета можат да почувствуваат недостаток од железо, калциум, фолна киселина и од витамините од групата Бе, па затоа препорачуваме да се изберат посебни безглутенски препарати кои ги содржат овие минерали и витамини.

 

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели