Дајте ни крилја :: IV Меѓународен состанок


AHOS

Active and Healthy Olympic Seniors - Erasmus +

повеќе >

 


Пристапница

Станете дел од нашето здружение и допринесете кон подобар и посреќен свет...

повеќе >

 


Прашај го докторот

Добијте одговори за сите прашања поврзани со дисфунцкии, хендикеп, ретки болести и посебни потреби...

повеќе >

 


Подарете лек или друго

повеќе >

 


IV МЕЃУНАРОДЕН СОСТАНОК ЕРАЗМУС+ СПОРТ 2018 АКТИВЕН И ЗДРАВ ПРОЕКТ НА ОЛИМПИСКИ СЕНИОРИ ПРОЕКТ (АХОС)

На 21-23 ноември 2021 година во Скопје Здружението Дајте ни крилја беше домаќин на тимовите кои учествуваат во проектот ЕРАЗМУС+СПОРТ „Активни и здрави постари олимпијци и параолимпијци“.
Во проектот учествуваат следните институции и организации:
 Факултет за комерцијални и деловни науки Цеље, Словенија Водач на проектот: д-р Анита Голтник Урнаут Соработници на проектот: Катја Шпегељ, Петра Голоб, д-р Татјана Долиншек, д-р Тања Ковач и д-р Рајко Вуте  Олимписки комитет на Словенија – Сојуз на спортски федерации, Љубљана, Словенијa - Алеш Шолар Соработници на проектот, експерти: д-р Татјана Новак и Ади Урнаут, Јозеф Пилсудски (Jozef Pilsuski)-Академија за физичко образование во Варшава, Оддел за физичко образование и здравство во Биала Подласка, Полска Соработници на проектот: д-р Марија Билска, д-р Луцина Доловска Жабка, д-р Мариуш Бушта, Здружение на граѓани за лица со дисфункции,хендикеп,ретки болести и посебни потреби Дајте ни крилја ,Скопје ,Република Македонија - Катарина Ивановиќ
За време на првиот состанок се разговараше за задачите реализирани од индивидуалните партнери, се анализираа резултатите од истражувањето, се дискутираше за начините на дисеминирање на резултатите и се дискутираше за финансиските аспекти на проектот. Покрај тоа, за време на состанокот, учесниците дискутираа за подготовката на финалниот извештај за проектот.
Вториот ден состанокот се одржа во просториите на МОК каде гостите имаа средба со Директорот на Македонскиот олимписки комитет, г-дин Владимир Богоевски, кој претходно имаше свое (online) учество како почесен гостин на проектот на третата средба која се одржа во Полска(Биала Подласка) во период од 15-18 Септември 2021 година.
Една од темите на состанокот беше актуелното вклучување на поранешните спортисти во спортската активност.
Проектот Активни и здрави олимписки сениори (АХОС) се фокусира на физичката активност на жителите на ЕУ, особено активностите на старите лица. Главната цел на проектот е да се зголемат шансите и можностите за постарите лица да се вклучат во физичка активност, особено олимписките и параолимписките спортисти кои веќе ги завршија своите спортски кариери.
Целта на проектот е да се развие модел на вежбање и да се претстават препораки за физичка активност на постарите лица (вклучувајќи и поранешни спортисти) врз основа на емпириски истражувања. Наодите од студијата би можеле да го олеснат спортското пензионирање и да послужат како основа за предлози за редовна, холистичка поддршка за врвните спортисти.
Со покажување примери на „добри практики“, поранешните спортисти можат да се постават како пример. Адаптирана програма за физичка активност за постари лица објавена во учебник и работилници ќе биде предлог за поранешни спортисти, тренери и спортски организации (и не само) заинтересирани да воведат програми спортски активности за постари лица во вашиот понуда.
Проектот е финансиран од фондовите на Европската Унија (Еразмус+).
Конечните резултати од проектот ќе бидат корисни на долг рок. Истите ни послужија за подготовка на модел за вклучување на поранешни врвни спортисти во спортските програми, како и прирачник кој ќе биде од помош за организации и поединци кои сакаат да ги вклучат поранешните врвни спортисти во програмите со спортски активности.
Резултатите ќе бидат објавени онлајн: www.dajtenikrilja.mk
 

ПребарувањеДајте крилјаБидете хумани, дајте им крилја на оние на кој највеќе им требаат. Донирајте на:

жиро сметка
300000003190463
Комерцијална банка АД Скопје.

210-0665242501-41
NLB Тутунска Банка

девизна сметка

0270100278631

Комерцијална банка АД Скопје

ИНФОРМАЦИИ
 

 Име на маратонот
Скопски маратон

 Датум и време на одржување
8 Мај 2011, 09.00 часот

 Старт и Цел
Стартот за сите трки е на улицата Димитрие Чуповски (кај Вегера). Сите учесници треба да бидат на стартот најдоцна до 8.30 часот на 8 Мај 2011. Целта на сите трки е кај Плоштадот Пела.

 Покровители
Град Скопје, Мисија на Европската Унија, Агенција за млади и спорт

 Организатори
Сојуз на спортови на Скопје, Атлетска Федерација на Македонија и АК “Работнички” – Скопје

 Помагатели
Министерство за внатрешни работи, АРМ и Црвен Крст на Град Скопје.

 Други учесници во организација
Во организација на Скопскиот Маратон како и секоја година учествуваат и: Факултет за Физичка Култура, ДСУ М.М. Брицо, Јавните претпријатија на ГрадСкопје, Градски Планинарски Сојуз, Сојуз на спортски Федерации на Македонија, други Спортски здруженија, над 400 волонтери.

 Адреса на организаторот
Сојуз на спортови на Скопје
ул. Ј.Х.Џинот бр.12 а
1000 Скопје, Македонија

 Трки
- 42.195 км - маратон / старт 09.00
Право на учество имаат лица постари од 18 години. Нема да биде дозволен настап на лица под 18 години на денот на трката. Се трчаат два круга низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 21.097 км - полумаратон / старт 09.00
Право на учество имаат постари од 16 години. Помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 400 денари. Секој натпреварувач добива стартен пакет. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 5 км - Хумани и активни, хуманитарна трка за рекреативци / старт 09.05
Оваа трка е од масовен карактер наменета за сите граѓани. Право на учество имаат сите постари од 15 години, а помладите од 18 години треба да имаат писмена согласност од родителите. Се трча еден круг низ улиците на Скопје. Стартнината за оваа трка изнесува 200 денари. Пријавувањето ќе се врши како што е предвидено во упатството за пријавување. Категории:машки и женски
- 2 км (за основни училишта)  / 17 април, кеј на реката Вардар, старт 10.00
Скопскиот Мини Маратон ќе се одржи на 17 април на кејот на реката Вардар. Оваа трка е од масовен карактер наменета за учениците од основните училишта од Скопје. Пријавување за оваа трка ќе се врши преку основните училишта и сите учесници треба да имаат писмена согласност од родителите.Категории:машки и женски

 Пријавување
Пријавувањето за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри ќе се врши на следниве начини:
- со испраќање на пријава по факс на +389 2 3228624 или + 389 2 3117687
- пополнување на он-лине формулар на веб страната на маратонот

 Рокови за пријавување
Рок за пријавување за учество во маратонот, полумаратонот и трката на 5000 метри:
- за маратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за полумаратонот најдоцна до 05 Мај 2011
- за трката на 5000 метри најдоцна до 06 Мај 2011

 Освежитлни станици
Ќе има осум (8) освежителни станици низ целата должина на патеката, со потребните количини на вода и лимун.

 Прва помош
Прва помош ќе има на четири места на патеката, а во движење низ целата должина на патеката ќе има и неколку возила со медицински персонал. Исто така докторска екипа ќе има и на целта на патеката.

 Стартен пакет
Стартен пакет ќе добијат учесниците во полумаратонот и трката на 5000 метри, кој ќе се состои од следните работи: маица со логото на трката, стартен број, програма за трката и освежување.
Стартниот пакет ќе се подига во Сојуз на Спортови на Скопје (тел: +389 2 3228624), на 5 и 6 мај од 10.00 до 19.00 часот, и на 7 мај од 10.00 до 17.00 часот. На истото место ќе се наплаќа и котизацијата.

 Награден фонд
Во трката 5000 метри најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат стокови награди. Во маратонската трка најдобрите 7 во машка и 5 во женска конкуренција ќе добијат парични награди. Парични награди ќе добијат и најдобропласираните домашни натпреварувачи во маратонската трка. Во полумаратонската трка најдобрите 3 во машка и женска конкуренција ќе добијат парични награди.

 Времетраење
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите во трката на 5000 метри треба да стигнат до целта е 1 час по почетокот на трката. После рокот на натпреварувачите на 5000 метри нема да им биде дозволено да ја поминат целната капија.
Временскиот интервал за којшто натпреварувачите од маратонската и полумаратонската трка треба да стигнат до целта е 5 часа по почетокот на трката. По зададениот рок сите натпреварувачи ќе бидат отстранети од патеката.

 Покровители
Коце Трајановски - Град Скопје
Петер Соренсен - Мисија на Европска Унија во Македонија
Диме Спасов - Агенција за млади и спорт
 
 


                                          

 


Да бидеме пријатели


 


Пријатели